Премини към основното съдържание

Тържество по случай 139 години от създаването на статистическата институция в България

Публикувано на: 26.06.2019 - 12:51
На 25 юни се навършиха 139 години от създаването на статистическата институция в България. По време на официалното тържество, на което присъстваха служители на НСИ, преподаватели от УНСС, членове на Националния статистически съвет и Централната комисия по преброяването и други гости, бяха връчени наградите на победителите в националния кръг на втората Европейска олимпиада по статистика за ученици и Международния конкурс за статистически плакат.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски в приветствие към присъстващите на празненството изрази удовлетворението си от 139-ата „статистическа година“. „Сред приоритетите на Националния статистически институт е връзката с потребителите и изграждането на статистическа култура у младите хора чрез редица прояви като успешното провеждане на втората Европейска олимпиада по статистика за ученици и Международния конкурс за статистически плакат“, отбеляза той.

Заместник-ректорът и ръководител на Катедра „Статистика и иконометрия“ в Университета за национално и световно стопанство проф. Валентин Гоев обяви, че първите 100 участници с най-добър резултат в олимпиадата по статистика ще получат сертификати, с които се признава оценка отличен 6.00 за резултат от приемен изпит в направление „Статистика и иконометрия“ в УНСС.

Спонсорите на двете инициативи наградиха победителите. Изпълнителният директор на Българо-американската кредитна банка Васил Симов връчи ваучери на първенците в националния кръг на Европейската олимпиада по статистика. Детелин Александров - управител на Телелинк, и Нина Благоева - управител на НДБ, раздадоха наградите на отличилите се отбори в Международния конкурс за статистически плакат.

Наградена с грамота беше и Цветелина Ценкова, студентка в Националната художествена академия, чийто проект за лого на Преброяване 2021 беше избран измежду 17 предложения от специално сформирано жури.

По време на тържеството председателят на НСИ награди с грамота и плакет дългогодишни служители на Националния статистически институт.