Премини към основното съдържание

Европа в огледалото на статистиката

Публикувано на: 29.03.2019 - 15:00
Европейската олимпиада по статистика продължава!
 
След оспорвани национални състезания в 15 държави учениците от цяла Европа се подготвят за следващата стъпка: да се съревновават с други отбори на европейско ниво.

През октомври 2018 г. националните статистически институти в тясно сътрудничество с министерствата на образованието и неправителствени организации се обърнаха към средните училища в техните страни. След месеци на подготовка над 12 000 ученици на възраст между 14 и 18 години се включиха в Европейската олимпиада по статистика. От тях се изискваше да сформират отбори и да решават математически задачи или да извършват статистически анализи. Двата най-добри отбора във всяка възрастова група (14 - 16 и 16 - 18 години) бяха класирани за участие в европейския кръг на олимпиадата.

В България 634 ученици, разпределени в 241 отбора, заявиха желанието си да участват във втората Европейска олимпиада по статистика.

Първия етап на националния кръг завършиха успешно 134 отбора от Категория А (ученици от Х - ХII клас) и 56 отбора от Категория Б (ученици от VIII - IX клас).

Във втория етап презентации направиха 112 отбора от Категория А и 50 отбора от Категория Б.

На първите три места в Категория А се класираха отборите:

1. ЧПГОТ7 - Частна профилирана гимназия „Образователни технологии“, гр. София - 94.8 точки

2. Ферари - Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, гр. Варна - 93.7 точки

3. IntelBMB - Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен - 93.3 точки.

Победители в Категория Б са отборите:

1. ИНФО - Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, гр. Пазарджик - 90.6 точки

2. α_единици - Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София - 89.9 точки

3. DigitalE - Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас - 89.5 точки.

На предстоящия европейски кръг националните шампиони ще премерят сили, опитвайки се да спечелят голямата награда за родината си. За тази цел те трябва да заснемат двеминутен видеоклип на статистическа тема, който ще се оценява от европейско жури.

Темата е: „Европа в огледалото на статистиката“.

Картината на Европа е голяма и пъстра, с  много аспекти и детайли. Как се вписва нашата страна в тази картина? В кои области статистическите показатели за България се отличават или съвпадат с европейските? Какви други интересни характеристики могат да се разгледат? Какво прави страната ни специална в Европа?

Срокът за подготовка и изпращане на видеоклиповете е 15 май, а победителите ще бъдат обявени на 5 юни 2019 година. Следващата важна дата е 11 юни 2019 г., когато Евростат ще бъде домакин на церемонията по награждаването на победителите. На това събитие ще бъдат представени отборите победители и ще бъдат показани най-добрите видеоклипове.

За повече информация: https://www.nsi.bg/esc2019/