Премини към основното съдържание

Започна разглеждането на дългоочаквания регламент за бизнес статистиката

Публикувано на: 22.03.2018 - 12:00
Подготвени са тристранни преговори по два други регламента

Три законодателни предложения бяха разгледани на 21 март по време на третото за Българското председателство заседание на Работна група „Статистика“ към Съвета на Европейския съюз.

Бяха обсъдени измененията на Европейския парламент по предложението за интегрирана земеделска статистика (IFS). Председателят на Работна група „Статистика“ Сергей Цветарски, председател на НСИ, информира делегациите за резултатите от техническата среща с Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК), проведена на 19 март. Изготвени са варианти за компромисни текстове по четирите най-спорни въпроса. Третият триалог ще се състои на 11 април 2018 година.

Второто обсъдено предложение беше за интегрирана европейска социална статистика (IESS) с оглед на предстоящите тристранни преговори с Европейския парламент и Европейската комисия през март и април 2018 година. След постигнатия общ подход на предходното заседание и получения мандат за тристранни преговори, бяха обсъдени предложенията на Европейския парламент за изменения на проекта. Уточнени бяха параметрите за постигане на успешни преговори с ЕП и ЕК. По това досие предстои първият триалог, насрочен за 27 март.

Започнаха дискусиите по предложението за регламент относно европейската бизнес статистика (FRIBS), като подготовката на този изключително сложен рамков регламент, отменящ 10 правни акта в областта на бизнес статистиката, започна през 2011 година. След изказаните общи съображения по проекта делегациите на държавите членки дискутираха по конкретните текстове.

На следващото заседание на 19 април ще продължи обсъждането на FRIBS по същество.