Премини към основното съдържание

Постигнато беше общо съгласие по дългоочакван статистически регламент

Публикувано на: 23.02.2018 - 15:10
Три досиета бяха разгледани на второто за българското председателство заседание на Работна група „Статистика“

На заседанието на Работна група „Статистика“, проведено на 22 февруари, бяха обсъдени и приети от държавите членки заключителните елементи на предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейските статистически данни за лицата и домакинствата, основани на индивидуални данни, събрани чрез извадки (IESS). По този начин се открива пътя към по-нататъшните действия за приемането на регламента чрез тристранни преговори с Европейския парламент и Съвета, като се очертава реална перспектива за приключването на процеса по приемането му по време на българското председателство. Участниците в срещата приеха с удовлетворение този резултат, тъй като дискусиите по регламента се водеха по времето на четири председателства, но решителният напредък беше постигнат на двете заседания на българското председателство.

Дискусията продължи с предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно хармонизирането на брутния национален доход по пазарни цени и за отмяна на Директива 89/130/ЕИО, Евратом, на Съвета и Регламент (ЕO, Евратом) № 1287/2003 на Съвета. Бяха обсъдени възможностите за постигане на компромис с предложените от Европейския парламент изменения по проекта, отнасящи се до прилагането на делегирани актове (които повечето от държавите членки не приемат) и актове за изпълнение  в определени членове от предложението за регламент. По време на първите тристранни преговори по този регламент, насрочени за 10 април, Българското председателство ще представи и отстоява позицията на  Работна група „Статистика“.

По третото досие от дневния ред - Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно европейската бизнес статистика (FRIBS) - Европейската централна банка представи становището си и изрази готовност да участва в бъдещи дискусии в името на доброто сътрудничество с Европейската статистическа система.