Премини към основното съдържание

Проведе се заседание на Националния статистически съвет

Публикувано на: 25.11.2016 - 16:07
На заседанието на Националния статистически съвет (НСС), проведено на 24 ноември 2016 г., беше обсъден и приет Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на НСИ през 2016 година. В отчета е направен детайлен преглед на изпълнението на всички изследвания и стратегически приоритети през 2016 година. Членовете на НСС изразиха положително становище относно неговото съдържание и обхват.

На заседанието беше разгледан разработеният от НСИ проект на Националната статистическа програма за 2017 година. В нея е предвидено провеждането на 257 статистически изследвания и дейности от Националния статистически институт и 44 статистически изследвания и дейности от органите на статистиката. В проекта на Програмата са включени 31 нови изследвания, дейности и проекти в областта на социалната и бизнес статистика, разработване на индикатори за устойчиво развитие и повишаване на качеството на статистическите данни, както и едно ново изследване на Министерството на земеделието и храните. Особено внимание беше обърнато на участието на НСИ като бенефициент по проекти в рамките на Оперативна програма „Добро управление“. След като беше подчертана добрата работа в рамките на Националната статистическа система, проектът на Националната статистическа програма беше одобрен от всички присъстващи.

На заседанието бяха предложени и обсъдени промени в Правилника за дейността на Националния статистически съвет.

Председателят на НСИ г-н Сергей Цветарски запозна членовете на НСС с последните решения на Комитета на Европейската статистическа система и с новите насоки в развитието на европейската статистика. Той подчерта засилващата се тенденция за използване на нови, допълнителни източници на данни, в т.ч. Big Data, и засилващата се роля на официалната статистика в оценяването на качеството на информацията, получена от тях. Беше обсъдена и подготовката на Националния статистически институт за Председателството на ЕС през 2018 г. - Работна група „Статистика“.