Премини към основното съдържание

Списание „Статистика”, бр. 1/2016

Публикувано на: 11.03.2016 - 17:13
Националният статистически институт уведомява потребителите на статистическа информация, че брой 1 за 2016 г. на списание „Статистика” е публикуван на интернет страницата на НСИ. Изданието е на български език с резюмета на български, английски и руски език и включва рубриките:
 
• Теория и методология на статистическите изучавания
• Статистически изследвания и анализи
• Информации, рецензии, консултации

В рубриката Теория и методология на статистическите изучавания е публикувана статията:

• Адитивен факторен анализ на обема на продукцията на еднородни и разнородни съвкупности на стоки с дискретната нечетна функция на математическия сигнум - автор  проф. Емил Христов

На основата на направено ясно и точно разграничение между еднородна и разнородна статистическа съвкупност на стоки са съставени две различни методики за адитивен факторен анализ на промяната на обема на продукцията в паричен израз за две сравнявани години. Първата методика е за разликата на обема на продукцията на еднородната съвкупност от разликите на две факторни променливи - средната цена на всички стоки и тяхното общо натурално количество за цялата съвкупност. Втората методика е за разликата на обема на продукцията на разнородната съвкупност от разликите на цените на отделните стоки и на техните натурални количества. Общото между двете методики е, че верните и точни ефекти от факторните променливи се измерват с дискретната нечетна функция на математическия сигнум. Тя определя алгебричните знаци на нетните ефекти и отсъствието или наличието на съвместен ефект със съответния алгебричен знак.

В следваща статия ще бъдат представени двете аналогични методики за по-трудния индексен факторен анализ на продукцията, които се извеждат от методиките за адитивния анализ.

В рубриката Статистически изследвания и анализи са включени статиите:

• Необходимост от повишаване и ефективно използване на иновативната активност в дейността на статистиците - автор проф. Иванка Съйкова, Университет за национално и световно стопанство - София

В статията се обсъждат възможностите за повишаване на иновативния капацитет на статистиците, разбиран като подобрени умения за откриване на идеи, обосноваване и внедряване на полезни нововъведения в дейността им. Разглеждат се основните фактори, които благоприятстват раждането на полезните иновации, както и бариерите, с които се сблъскват новаторите. Формулирани са идеи и конкретни предложения, насочени към решаването на тази актуална задача.

• Перспективи за растежа на населението в България - автор проф. Димитър Аркадиев, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”

България в момента се намира в демографска криза, която може да прерасне в демографска катастрофа. В изследването се обсъждат условията, довели до това състояние, и някои възможности и пътища за спиране на негативните процеси.

Анализира се далекосрочното изменение на броя на населението в страната от 1880 до 2011 година. Установени са компонентите на общия прираст на населението по отделни периоди. Такива са естественият прираст (разликата между родените и умрелите лица) и механичният прираст (от териториални промени и външни миграции). Общият прираст е 4.5 млн. души. Естественият прираст е 5.8 млн. (родените са над 17.6 млн., умрелите са 11.8 млн.). Механичният прираст е -1.3 млн. (от териториални промени е 0.3 млн., а миграционният прираст е -1.6 милиона). След 1992 г. всички компоненти са с отрицателен знак.

Посочват се условията за преодоляване на демографската криза и източниците за осигуряване на растеж на населението: 1) имиграционна политика (привличане на лица от българския етнос от съседни или по-далечни страни, връщане на лица с български произход, емигрирали в други страни, и на техни потомци, привличане от други страни на лица, близки по език и култура до българите, и лица, изповядващи основната в страната християнска религия); 2) политика за снижаване на смъртността (свеждане до възможно най-ниския предел на смъртните случаи от външни причини, ограничаване на употребата на наркотици и нейните последици, тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, профилактика за ранно откриване на различни заболявания, водещи до преждевременна смърт, намаляване на детската смъртност и др.); 3) политика на поощряване на раждаемостта (създаване на всички условия за нормално отглеждане на децата предимно в семейна среда, предотвратяване на ражданията в прекалено млада възраст, инкриминиране на изоставянето на деца от техните майки, профилактика и лекуване на безплодието и много други); 4) други политики в социалната област (решаване на някои проблеми с част от ромското население, „базов доход” и други).

Обсъждат се и се предлагат прогнози за растежа на населението до 2070 година. Те се отнасят и за етническия му състав. Очаква се населението да намалее до 5 - 5.5 млн. души. От тях лицата от българския етнос са около 70%, от турския - 10%, и от ромския - 20%.

Разглеждат се и някои неблагоприятни сценарии за развитието на България. Те не биха се осъществили при две главни условия - висок икономически растеж и спазване на стриктен правов ред в държавата.

• Концепция за развитие на териториалните статистически бюра в условията на новата организационна структура на Националния статистически институт  - автор Светла Иванова, ТСБ - Югозапад, Национален статистически институт

Настоящата концепция има за цел да докаже, че успешно развитие на териториалните статистически бюра (ТСБ) като съвременни регионални структури на НСИ е възможно да се постигне чрез адаптирано прилагане на европейските изисквания за модернизация на статистическите организации, съвременните изисквания за мениджмънт в публичния сектор, системите за управление на качеството в него и развитието на човешките ресурси в посока повишаване на мотивацията и професионалния капацитет.

Представените анализ на състоянието и особеностите на функционирането на съществуващите към момента ТСБ и диагностика на оперативната среда по метода 7-S на Маккинси налагат извода, че действията на ръководителите на ТСБ трябва да бъдат насочени към подобряване на качеството на статистическата информация, свързано с организационни промени чрез мотивиран персонал. Във връзка с това са дефинирани приоритетните цели за развитие на ТСБ в областите качество, институционално развитие, персонал, партньорство и ефективност на разходите.

 С оглед изпълнението на приоритетните цели са разгледани  възможностите за прилагане на GAMSO и GSBPM, внедряването  на DQAF и CAF за самооценка на качеството, на система от индикатори за измерване на изпълнението и повишаването на мотивацията и компетентностите на служителите чрез съвременни управленски подходи.

В рубриката Информации, рецензии, консултации са представени информациите:  

• Информация за ESSnet  проект „BIG DATA” автор Галя Статева, Национален статистически институт   

Настоящата информация е предназначена да запознае читателя с основните и специфичните цели на ESSnet „Big Data”, както и на съдържанието на работните пакети в него. Основната цел на проекта е да подготви Европейската статистическа система за интегриране на източници на „големи  данни“ в процеса на производство на официална статистика. Националният статистически институт е активен партньор в работните пакети WP2 „Извличане на информация от интернет за характеристики на предприятията (web scraping)”, WP8 „Методология за събиране, обработка и анализ на Big Data“ и WP9 „Разпространение и популяризиране на  резултатите от проекта”.

В рамките на проекта през февруари 2017 г. в София ще бъде организиран заключителен семинар, на който НСИ ще бъде домакин и ще участва активно в неговата организация и провеждане.  

• Достъп до данни за пътувания на български граждани в чужбина и посещения на чужденци в България чрез SDMX - RI - автор Костадин Георгиев, Национален статистически институт

През декември 2014 г. Националният статистически институт успешно приключи  работата по проект „Хоризонтална и вертикална интеграция: Прилагане на технически и статистически стандарти в Европейската статистическа система”. Като резултат от проекта беше изградена мрежова услуга за предоставяне на статистически данни. Мрежовата услуга използва софтуер, предоставен от Евростат - SDMX-RI. Настоящата информация описва стъпките за извличане на данни чрез мрежовата услуга и би могла да служи като полезни указания за ИТ специалисти, които желаят да разработят инструменти за автоматично извличане на информация от интернет страницата на НСИ. 

Годишен абонамент (4 броя): 24.00 лева. 
Цена за бр. 1/2016 (електронно издание): 6.00 лева. 
 
Изданието може да бъде закупено в: 
• Дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ,
ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038. 
• Териториалните статистически бюра на НСИ. 
 
Заплащането се извършва: 
1. В брой - в дирекция „Многосекторна статистика и услуги за потребителите”, НСИ, ул. „П. Волов” № 2, гр. София 1038.
2. По банков път 
Банкова сметка на НСИ: 
IBAN: BG84 BNBG 9661 3000 1190 01 
BIC: BNBGBGSD 
БНБ - СОФИЯ